Zakelijk Genoegen
Image default
Personeelszaken

Hoe onderhandel je zelf een vaststellingsovereenkomst? Tips van een expert

Het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst is een belangrijke stap. Dit document regelt jouw ontslag en bepaalt onder welke voorwaarden je jouw baan verlaat. Veel mensen zijn geneigd om een vaststellingsovereenkomst direct te accepteren, maar met een paar handige tips kun je vaak betere voorwaarden bedingen. Jan Pieter Smit, jurist bij MijnOntslagjurist, geeft tips over hoe je zelf over jouw vaststellingsovereenkomst kunt onderhandelen en vertelt waarom het verstandig is om altijd een expert in de arm te nemen om de voorwaarden te controleren.

1. Ken je rechten en weet wat je kunt eisen

Jan Pieter Smit legt uit: “Bij het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt. Veel werknemers realiseren zich niet dat ze vaak meer kunnen vragen dan ze denken.”

Voorbeelden van zaken waar je op kunt letten zijn de ontslagvergoeding, de opzegtermijn, en de afwikkeling van niet-opgenomen vakantiedagen. Je werkgever zal mogelijk eerst een voorstel doen dat in hun eigen voordeel is, dus het is belangrijk om jouw wensen en rechten duidelijk te hebben.

2. Vraag om een ontslagvergoeding

Een vaststellingsovereenkomst bevat vaak een ontslagvergoeding, ook wel een transitievergoeding genoemd. “Deze vergoeding is geen extraatje,” benadrukt Smit. “Het is bedoeld om werknemers te compenseren voor het verlies van hun baan en om hen te ondersteunen in de overgang naar een nieuwe functie.” De hoogte van de vergoeding hangt af van factoren zoals het aantal dienstjaren en je salaris.

Het is belangrijk om te controleren of de aangeboden vergoeding redelijk is. Smit adviseert om bij twijfel altijd te laten controleren of het bod in lijn is met de wettelijke transitievergoeding, die geldt als richtlijn voor wat redelijk is.

3. Let op het concurrentiebeding

Veel vaststellingsovereenkomsten bevatten een concurrentiebeding. Dit kan je beperken in je mogelijkheden om elders in je vakgebied aan de slag te gaan. Jan Pieter Smit vertelt: “Een concurrentiebeding kan verstrekkende gevolgen hebben voor je carrière. Veel mensen beseffen niet dat ze het recht hebben om te onderhandelen over het concurrentiebeding of zelfs om te vragen om volledige schrapping daarvan.”

Smit raadt aan om bij een vaststellingsovereenkomst goed na te gaan of dit beding er nog steeds in hoort en wat de mogelijkheden zijn. Het beding moet gerechtvaardigd zijn, en vaak valt er best wat onderhandelingsruimte te vinden.

4. Check de gevolgen voor je WW-uitkering

Het is cruciaal dat de overeenkomst niet de indruk wekt dat het ontslag jouw initiatief is geweest. “De vaststellingsovereenkomst moet zo geformuleerd zijn dat je geen problemen krijgt met de WW-uitkering,” legt Smit uit. “Als de overeenkomst niet goed is opgesteld, kan dit invloed hebben op je recht op een werkloosheidsuitkering.”

Een foutje hierin kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het essentieel dat de reden voor ontslag en de einddatum correct zijn omschreven. Smit adviseert om je vaststellingsovereenkomst gratis te laten checken bij MijnOntslagjurist om deze zekerheid te hebben.

5. Vraag om een neutrale of positieve referentie

Bij het verlaten van een bedrijf is een goede referentie belangrijk voor je toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Smit geeft als tip: “Vraag om een referentie of aanbevelingsbrief en laat dit opnemen in de overeenkomst.” Dit kan voorkomen dat een werkgever in de toekomst negatieve informatie deelt over jouw vertrek.

Smit voegt eraan toe: “Werkgevers zijn vaak bereid om hieraan mee te werken, omdat het hen niet veel kost. Het kan echter een groot verschil maken voor je kansen op een nieuwe baan.”

6. Laat je vaststellingsovereenkomst gratis controleren

Tot slot benadrukt Smit dat het altijd verstandig is om je vaststellingsovereenkomst te laten nakijken door een expert. “Het controleren van een vaststellingsovereenkomst kan voorkomen dat je akkoord gaat met ongunstige voorwaarden,” zegt hij. MijnOntslagjurist biedt een gratis check aan voor vaststellingsovereenkomsten, waarbij juridische experts jouw overeenkomst grondig doornemen en je wijzen op verbeterpunten. Dit kan je niet alleen een betere regeling opleveren, maar ook zekerheid over je rechten.