Zakelijk Genoegen
Image default
Onderwijs en opleiding

Weddingplanner worden?

Eén van de laatste trends op gebied van trouwen is het aanstellen van een weddingplanner.

Vaak is dit een persoon die dichtbij het bruidspaar staat. Een vriend of vriendin die zij volledig vertrouwen of misschien wel een lid van de familie. Het is dan ook vaak een eer gevraagd te worden voor deze rol. Of niet natuurlijk. Want stel de persoon in kwestie is niet zo gestructureerd en nogal chaotisch. Dan is het plannen van een bruiloft in detail, een heuse uitdaging. Het is dan ook belangrijk hier goed over na te denken alvorens men antwoord geeft op deze bijzonder vraag.

 

Maar de rol van weddingplanner is niet alleen één die men ‘erbij’ heeft, het is een heus beroep waarvoor een opleiding of cursus kan worden gevolgd. Hiervoor bestaat een echte weddingplanner school. 

 

De verschillen tussen de opleiding, en cursus;

 

Vakopleiding

Studenten worden opgeleid om aan de slag te gaan als zelfstandig en professioneel weddingplanner. De opleiding biedt inhoudelijke vakkennis voor het organiseren van de perfecte trouwdag. Na de theorie volgt een stage om alle geleerde kennis in de praktijk toe te passen. De stage bestaat uit het begeleiden van een zelf gekozen bruidspaar naar en tijdens de trouwdag. Uiteindelijk volgt er een theorie examen. De opleiding duurt 1 jaar.

 

Privéopleiding

Tijdens deze opleiding worden studenten één op één opgeleid tot professioneel weddingplanner. Deze persoonlijke mentor zal de student begeleiden tijdens het gehele traject. Na afronding is de student gediplomeerd weddingplanner. De duur van deze privéopleiding is 1 jaar.

 

Cursus

Speciaal voor cursisten die van verder weg komen bestaat de mogelijkheid een cursus te volgen die een plaatsvindt in een weekend. Het zijn twee intensieve dagen waarin klassikaal aandacht wordt gegeven aan het organiseren van een bruiloft en alles wat daarbij komt kijken.

 

Buiten deze drie mogelijkheden biedt de weddingplanner school een masterclass aan voor weddingplanners maar ook verschillende leuke workshops.

 

Taken van een weddingplanner

 

Het is een grote verantwoordelijkheid wanneer de rol van weddingplanner wordt aangenomen. 

De volgende taken komen zeer zeker aan bod bij het organiseren van een bruiloft:

 

  • Het geven van advies en tevens het bespreken van ideeën met betrekking tot bijvoorbeeld de locatie, de uitnodigingen, de ceremonie en de versieringen.

  • De planning; denkende aan het bezoeken van de locatie, het regelen van de fotograaf en het vervoer van het bruidspaar.

  • Het maken van een draaiboek.

  • Het beheren van het budget.

  • Het sluiten van contracten met leveranciers en het onderhouden van contacten.

  • Het verzorgen van de communicatie richting de gasten.

  • De verzorging van de ontvangst van de gasten op de dag zelf.

  • Door middel van helicopterview in de gaten houden of alles op de dag zelf goed verloopt en of bijvoorbeeld de ringen aanwezig zijn.

  • De persoon zijn die alles oplost mocht er iets mis lopen.

 

Na afloop van de bruiloft zit de taak er nog niet op. Het is belangrijk dat er bedankjes worden verzonden naar de gasten, facturen worden betaald en een evaluatiegesprek met het bruidspaar mag niet ontbreken.

 

Als weddingplanner dient men te beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Eigenschappen als creativiteit, vindingrijk, inlevingsvermogen en organisatietalent zijn zeer zeker gewenst en ook wel noodzakelijk voor het perfect kunnen uitoefenen van deze rol. 

Een veel voorkomende trend op het gebied van bruiloften is trouwen in het buitenland. En laten ze nu ook daar een weddingplanner nodig hebben!