Zakelijk Genoegen
Image default
Onderwijs en opleiding

Hoe kun je stotteren verminderen en stoppen? – 3 Tips tegen stotteren

Kan stotteren genezen worden? Ja, zolang stotteraars ervoor zorgen om met een aantal technieken aan de slag te gaan om deze taalstoornis te overwinnen. Mensen die last hebben van stotteren, herhalen klanken, lettergrepen of woorden onnodig, of praten met onderbrekingen tijdens normaal spraakverloop, ook wel spraakblokkades genoemd. Geschat wordt dat meer dan 70 miljoen mensen wereldwijd te kampen hebben met stotteren. Het vroegtijdig ingrijpen kunnen kinderen helpen het stotteren te overwinnen, hoewel het probleem echter tot in de volwassenheid kan voortduren en uitgroeien tot een levenslange communicatiestoornis. Deze blog beschrijft 3 tips die stotteraars kunnen proberen om hun taalbarrières te verkleinen.

1. Oefen langzaam spreken

Een van de beste technieken in het bestrijden van stotteren, is door te oefenen langzaam te spreken. Dit kan stress en stotterverschijnselen helpen verminderen en het articulatievermogen te helpen verbeteren. Het is aan te raden om langzaam spreken elke dag te oefenen – probeer bijvoorbeeld in een langzamer tempo hardop te lezen als je alleen bent. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, zal het gemakkelijker worden om deze snelheid te gebruiken wanneer je met anderen spreekt, zonder te stotteren. Een andere goede tip om stotteren te verhelpen door jouw spreeksnelheid te vertragen, is door korte pauzes in te lassen tussen de zinnen.

2. Probeer mindfulness

Mindfulness is een bekende methode waarvan is aangetoond dat zij angst en stress kunnen verminderen. Een spraakvloeiendheidsstoornis zoals stotteren wordt vaak geassocieerd met sociale angst, waardoor beter leren omgaan met stress en angst mogelijk uitkomst kunnen bieden. Uit onderzoek blijkt dat er een overlapping bestaat tussen de effecten van mindfulness en de hulpmiddelen die nodig zijn om met stotteren om te gaan.

Mindfulness kan helpen bij het verhogen van je eigenwaarde, verbeterde emotionele regulatie en acceptatie, en aandachtvaardigheden. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor een betere stotterbeheersing op de lange termijn, zowel op psychosociaal als op sensomotorisch niveau.

3. Focus op de Diafragma met de Del Ferro Methode

De Del Ferro stotter methode verlegt de focus op het middenrif, een belangrijke spier voor ademhaling en spraak. Bij de meeste stotteraars beweegt deze spier niet soepel, waardoor de spraak minder vloeiend wordt. De unieke Del Ferro Methode kan helpen bij het bevorderen van een soepele en gecontroleerde beweging van het diafragma, wat resulteert in een vloeiende spraak. Door de Del Ferro Methode met toewijding te beoefenen, zal je na verloop van tijd merken dat jouw spraakvaardigheden alsmaar vloeiender worden en bestendigen. Na een tijdje zul je automatisch vloeiend worden in elke sociale situatie en zul je de Del Ferro oefeningen niet meer hoeven te doen.