Zakelijk Genoegen
Image default
Financiële diensten

Tips voor de inrichting van een werkplek

Een fijne werkplek voor jezelf creëren is belangrijk. Zeker omdat we nu veel meer thuis aan het werken zijn. Jij bent als thuiswerker misschien gewend om je aan de keukentafel te plaatsen en tussen de slingerende tekeningen van je kinderen en de omgegooide jus d’orange een weg te banen. Maar een goed ingerichte werkplek verkleint de kans op veel sluimerende problemen. Zo kun je met een paar simpele aanpassingen, zoal een goede monitorsteun, rugklachten, oogklachten en psychische klachten voor zijn. En zal je bovendien meer productiviteit en werkplezier ervaren. 

De juiste basics

Jouw weg naar een ergonomisch verantwoorde werkplek begint bij een juist bureau en tafel. Kies voor een stoel waar je je voeten goed op de vloer kunt zetten. Dit zorgt ervoor dat er een redelijke hoeveelheid druk op je benen staat en het bloed goed kan blijven stromen. Je kunt dit testen door te kijken of je boven- en onderbeen ongeveer een hoek van 90 graden maken. De hoogte van het bureau is ook belangrijk. Let er dan bijvoorbeeld op dat je niet voorover hoeft te buigen als je aan het bureau zit.

Belangrijke attributen

Nu deze twee basiselementen verzorgd zijn, kun je aan de slag met wat belangrijke extra’s. Hoe zit het namelijk met je kijkrichting? Kijk je omhoog, omlaag of recht naar het scherm? Een monitorsteun kan heel goed helpen bij het creëren van een zo veel mogelijk ontlastende houding voor de nek. Monitorsteunen bieden je de mogelijkheid om flexibel met je beeldscherm om te gaan. Je kunt de hoogte verstellen, en in sommige gevallen zelfs het beeldschermen kantelen. Zo kun je je beeldscherm zo inzetten dat het precies aansluit bij jouw behoeften. Naast het installeren van een monitorsteun, kun je de schouders verlichten door een armlegger aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat de armen tijdens het typen kunnen rusten. Ook al sta je er namelijk niet zo bij stil; je draagt vaak veel onnodig gewicht mee als de werkplek niet voldoende ondersteunt.

Een goede houding

Attributen zoals een monitorsteun helpen je de juiste houding aan te nemen. Het belang van een goede houding is namelijk groot. Doordat de spieren niet onnodig voor je aan het werk hoeven en daarmee belast worden, ontstaat er veel minder spanning in het lijf. Hierdoor kan het bloed en de energie goed blijven stromen. Dat resulteert erin dat je meer energie zult ervaren, en veel minder snel vermoeid zult zijn. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen wat dat betekent! Minder koffie nodig hebben, meer energie overhouden voor het ondernemen van gezellige activiteiten na het werk en natuurlijk geconcentreerder aan het werk te kunnen.

Even bewegen

Maar vergeet vooral niet om eens een welverdiende pauze te nemen als extra gefocuste thuiswerker! Een belangrijk onderdeel van een goede werkplek voor jezelf creëren, is het inbouwen van rustmomenten. Sta eens op van je bureau en maak een wandelingetje buiten. Kijk even naar de vogels of zwaai naar de buurvrouw. Een monitorsteun en armlegger helpen je immers net zoveel als dat jij jezelf kunt helpen!