Zakelijk Genoegen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe wordt zakendoen een genoegen?

Zakendoen is nog niet zo gemakkelijk. Er komt echt heel wat bij kijken. Zo begint het al met het plan dat je moet hebben voor je gaat beginnen met ondernemen. Ook als je geen lening nodig hebt om te beginnen, is het wel een heel goed idee om helemaal volkomen helder te hebben wat je core business is. Daar moet je niet te licht over denken. Neem daar echt even de tijd voor om dat, voor jezelf, op papier te zetten. Zie je het duidelijk voor je? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Je stelt je Algemene Voorwaarden op, laat een website bouwen, laat een logo maken en je zet op je (nieuwe) socials dat je een nieuw bedrijf bent begonnen en wat je precies doet. Ook is dit hét moment om je prijzen te gaan bepalen.

Maar dan…

Dan krijg je je eerste klant! Je bent in jubelstemming en trekt een lekkere fles open (of zet een heerlijk kopje thee) en je gaat vol frisse moed aan de gang. Je levert op tijd en je klant is tevreden. En één tevreden klant zorgt voor nog meer klanten. Je moet er echt je schouders onder zetten om al je opdrachten op tijd te kunnen leveren. Je stuurt je facturen bij levering en deze worden, over het algemeen, snel betaald.

Toch kan het ook anders lopen

Want wat als je klanten niet betalen in de termijn die jij met ze hebt afgesproken? De betalingstermijn die én op je factuur staat en ook nog eens in je Algemene Voorwaarden? Dan begin je klein. Je kunt om te beginnen direct zodra de betalingstermijn is verlopen een betalingsherinnering sturen. Je zult zien dat het, in de meeste gevallen, gaat om een misverstand. Een factuur die niet goed is ingeboekt bij je klant of een kwestie van simpelweg vergeten. Je kunt er dan op rekenen dat je al heel snel je geld hebt. 

Toch kan het ook anders lopen. Je kunt dan, na de eerste betalingsherinnering, nog een tweede betalingsherinnering sturen. Ook helpt het vaak om er even een telefoontje aan te wagen. Blijft betaling dan alsnog uit? Dan is het tijd voor de laatste aanmaning. Deze wordt ook wel ingebrekestelling genoemd. In deze mail staat niet alleen het bedrag waar het om gaat, maar ook dat je de vordering uit handen geeft aan een incassobureau op het moment dat deze niet tijdig wordt betaald. Het is dan heel veel gedoe om tóch je geld te krijgen en het maakt dat je wat huiverig kunt worden om nieuwe klanten te gaan bedienen.

Hoe kun je dat voorkomen?

Wanneer je zeker weet dat je klant het geld heeft om jouw factuur te voldoen, is dat al een hele zorg minder. Maar hoe kom je daar achter? Door de kredietwaardigheid van iedere potentiële klant te laten checken door, bijvoorbeeld, Allianz Trade. 

Het is dan nóg niet gezegd dat je klant op tijd betaalt, maar je weet dan in ieder geval dat er voldoende geld is om je te betalen voor je diensten en/of producten. Wil je écht zekerheid? Dan kan je een kredietverzekering overwegen. Hiermee ben je gedekt voor schade door een klant die niet meer kan betalen of failliet is. 

 

Heb je alles goed op orde? Dan is zaken doen écht een genoegen!