Zakelijk Genoegen
Image default
Onroerend goed

Een verhuurde woning verkopen? Hier moet je op letten

Een woning verkopen is op zich al iets waar je goed moet over nadenken en waarbij je geen zaken over het hoofd mag zien, maar wat als de woning die je wil verkopen verhuurd is? Kan je die woning verkopen en wat zijn in dat geval de regels die je moet volgen en de gevolgen voor jouw huurders?

Voortzetting van de huurovereenkomst

De wetgeving is hierin zeer duidelijk, ja, je mag een verhuurde woning verkopen, koop breekt geen huur. Wel moet je er rekening mee houden dat die wet ook een bescherming van huurders voorzien heeft. Het verkopen van een woning is voor de nieuwe eigenaar geen reden tot eenzijdige opzegging van de huurovereenkomst. Je bent als verkoper uiteraard verplicht om aan te geven aan een kandidaat-koper dat het een verhuurde woning betreft. Hij moet namelijk akkoord gaan met de lopende huurovereenkomst en bereid zijn deze over te nemen.

Uitzondering

Je kan de lopende huurovereenkomst bij een woning verkopen enkel eenzijdig beëindigen als deze verhuurd werd op basis van de Leegstandwet. Deze wet voorziet in meer ruimte voor eigenaren die zelf al een andere woning hebben gekocht en betrokken, maar waarvan de oude woning nog niet werd verkocht. Omdat in dat geval het risico bestaat dat een woning al te lange tijd leeg staat en dus voor niemand van betekenis is, werd deze soepelere manier van verhuren wettelijk voorzien. Om te verhuren op basis van de Leegstandswet heb je wel toestemming van zowel de kredietverstrekker als de gemeente nodig.

Kandidaat-kopers vinden voor een verhuurde woning

Een koper vinden voor een verhuurde woning is niet altijd makkelijk, de koper moet namelijk bereid zijn om alle in de huurovereenkomst vervatte afspraken over te nemen en moet akkoord gaan met de huurprijs die tussen jou en de huurder vastgelegd werd. Voor het verkopen van een verhuurde woning zal je je dus eerder moeten richten op de markt van de vastgoedbeleggers of vastgoedkantoren en zal je genoegen moeten nemen met een bod dat lager ligt dan je zou krijgen als het huis niet bezwaard met verhuur zou aangeboden worden.

Is een verhuurde woning verkopen een goed idee?

Een woning bezitten die verhuurd wordt, kan in veel gevallen een mooi extra inkomen opleveren, toch zijn hier ook nadelen aan verbonden. Nadelen die je ertoe kunnen aanzetten om het verkopen van de woning te overwegen. Zo kan het zijn dat je geconfronteerd wordt met een financieel mindere periode waardoor je de opbrengst van de woning nodig hebt, kan de woning aan renovatie toe zijn en heb je hier de middelen niet voor of ben je niet langer te vinden voor de verantwoordelijkheid die het verhuren van een woning met zich meebrengt. In deze gevallen kan een verkoop de oplossing bieden en gaat de huur voor de huurders gewoon verder zonder gevolgen.

Advies vragen aan een makelaar is in het geval van woning verkopen die die verhuur is een goed idee. Hij kent de wetgeving en weet hoe je een woning verkopen doet op een correcte manier en tegen een eerlijke prijs.