Zakelijk Genoegen
Image default
Energie

Wat je je moet voorstellen bij hybride

Hybride: wat is het?

Tegenwoordig is hybride een term die steeds meer gebruikt wordt en continu meer aandacht krijgt onder zowel consumenten als bedrijven. Maar nog altijd heeft niet iedereen even scherp wat het nou precies betekent. De vraag wat hybride nou precies is blijft vaak bij mensen hangen. Het is belangrijk dat mensen weten wat de mogelijkheden van hybride zijn, maar daarvoor moeten zij wel eerst weten wat het betekent. Hybride is een combinatie van minimaal twee methoden van aandrijvingstechnieken. Dit wordt in verschillende sectoren reeds gebruikt.

Waar wordt hybride voornamelijk gebruikt?

Deze sectoren zijn dan voornamelijk de transportwereld en de energiesector. Je kunt je wel bedenken hoeveel voertuigen er zijn die werken op verbrandingsmotoren. Alleen in Nederland rijden er al honderdduizenden auto’s per dag over de snelwegen. Veel hiervan hebben nog enkel een verbrandingsmotor die op fossiele brandstoffen rijdt. Toch komen er steeds meer hybride auto’s op de wegen. Dit zijn dus auto’s die worden aangedreven door de combinatie van een verbrandingsmotor, een elektromotor en een accu. Het hoofddoel van deze auto’s is het terugdringen van het brandstofverbruik. Dit kan worden bewerkstelligd omdat de elektromotor ook een deel van de aandrijving op zich neemt. De accu slaat vervolgens ook weer energie op om later te kunnen gebruiken bij aandrijving.

Hybride in de energiesector: aggregaten

Als we kijken naar de energiesector dan is er een belangrijke verschuiving te zien in de wereld van aggregaten. Een aggregaat is een noodstroomvoorziening. Deze wordt veelal als backup gebruikt op plaatsen waar het reguliere stroomnetwerk niet mag uitvallen, zoals ziekenhuizen.Ook wordt een aggregaat gebruikt op plekken waarbij geen stroomtoevoer beschikbaar is. Denk hierbij aan concerten en festivals op een open weiland of aan matrixborden boven de snelweg. Waar vroeger deze aggregaten puur en alleen op diesel draaien, komen er tegenwoordig steeds meer groenere varianten.

Hybride en het milieu

Een hybride aggregaat kan bijvoorbeeld ook deels werken op HVO: een biodiesel die wordt gewonnen uit het samenpersen van vettige gewassen als maïs, koolzaad en graan. Deze is biologisch en dus goed voor het milieu. Als dat gecombineerd wordt met aggregaten die ook energie verkrijgen door zonnepanelen, is het al helemaal een optie die goed is voor het milieu. Zo is hybride een goede stap richting een milieu waarin minder schadelijke stoffen worden uitgestoten.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/wat-is-hybride/