Zakelijk Genoegen
Image default
Auto-industrie

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Voor veel ondernemingen is het een noodzaak om permanent te kunnen beschikken over een wagenpark. Het uitvoeren van werkzaamheden of bezoeken op locatie en het ter beschikking stellen van een bedrijfswagen aan bepaalde werknemers, laat het aantal nodige wagens al snel oplopen. En met dat aantal wagens lopen natuurlijk ook de kosten op. Vandaar dat steeds meer ondernemingen kiezen voor financial lease om zo de investeringskosten te spreiden en financieel en fiscaal voordeel te doen.

Wat is financial lease?

Bij financial lease komt het er eigenlijk eenvoudig gesteld op neer dat je een wagen koopt op afbetaling. Via maandelijkse betalingen, die in het contract vastgelegd worden, wordt de wagen afbetaald, maar is de onderneming wel al van bij de start van het contract de economische eigenaar ervan. In tegenstelling tot operational lease wordt de wagen op het einde van de looptijd niet terug ingeleverd en is de leasemaatschappij geen juridische eigenaar gedurende de looptijd.

Welke voordelen zijn verbonden aan financial lease?

Het leasen door financial lease biedt ondernemers de mogelijkheid hun wagenpark uit te breiden op een financieel haalbare manier en met tal van voordelen. Je vindt de belangrijkste hieronder uitgelegd.

De onderneming is direct economische eigenaar 

Financial lease wint het steeds vaker van operational lease omdat bij die eerste vorm de onderneming die de lease aangaat al vanaf de eerste dag eigenaar van de wagen is. Op zich lijkt dit misschien niet zo belangrijk, maar naar financiële en fiscale voordelen toe heeft dit grote positieve gevolgen voor de onderneming.

De onderneming geniet de financiële en fiscale voordelen

Zoals hierboven aangegeven, is het noodzakelijk om eigenaar te zijn van de wagen om aanspraak te kunnen maken op financiële en fiscale voordelen. Door het kiezen voor financial lease kan je de volledige rente die je betaalt, aftrekken van jouw winst, hetzelfde geldt voor de investeringskost. De BTW op de aankoopprijs kan eveneens integraal teruggevorderd worden.

Er is ruimte voor flexibiliteit

Bij financial lease bestaat er een ruime keuzemogelijkheid naar aflossing van de wagen toe. De onderneming kan zelf bepalen op hoeveel maanden het contract wordt afgesloten in functie van de hoogte van de maandelijkse te betalen bedrag. Dit zorgt ervoor dat ook voor startende ondernemers kansen zijn om een wagenpark op te bouwen of uit te breiden.

De onderneming verliest geen liquiditeit

Dankzij het systeem van financial lease hoeft een onderneming niet langer het eigen vermogen aan te spreken voor het bekostigen van een nieuwe wagen. Meer vermogen dat in de onderneming blijft, betekent een hogere liquiditeit voor die onderneming. De financiële middelen die hier niet moeten aangesproken worden, kunnen ingezet worden voor andere investeringen. Ook hier zien we de voordelen in voor startende ondernemers die nog niet over voldoende vermogen beschikken om zelf voor het bekostigen van hun wagenpark in te staan.

Financial lease stelt ondernemingen niet alleen in staat om hun wagenpark op te zetten of uit te breiden, het biedt ook verschillende voordelen die deze leasevorm vast en zeker het overwegen waard maken. Voor ondernemingen in volle uitbreiding of voor startende ondernemingen die nog hun weg zoeken, financial lease is voor beiden een goede keuze.