Zakelijk Genoegen
Image default
Marketing en reclame

Tips voor het bewerken van je eigen bedrijfsvideo’s

Je eigen bedrijfsvideo’s gemaakt? Heel goed bezig! Nu komt het lastige gedeelte: het professioneel bewerken ervan. Je kunt ervoor kiezen die klus uit handen te geven en een video editor inhuren, maar je kunt het natuurlijk ook helemaal zelf doen. Steuntje in de rug nodig? Volg de cursus video bewerken. In deze cursus wordt stap voor stap uitgelegd hoe je video’s op professionele wijze kunt bewerken en dat met bewerkingsprogramma’s die meestal gratis te installeren te zijn.

Het begint bij een goede computer

Zonder goede computer kom je nergens. Een goede computer beschikt over een processor van hoge kwaliteit, een voldoende grote videokaart en natuurlijk flink wat werkgeheugen. Video’s nemen veel geheugen in. Zeker als je gebruik maakt van een bewerkingsprogramma met uitgebreide functies is het van belang dat je processor en videokaart de taken kunnen verwerken.

Voor videobewerking volg je deze stappen op

Je hoeft de taken niet per se op volgorde uit te oefenen, maar vergeet ze in ieder geval niet over te slaan:

  • De montagetijdlijn in de gaten houden

Een film bestaat uit losse fragmenten: zowel video- als audioclips. Deze worden op de tijdlijn gerangschikt. De rangschikking bepaalt hoe ze achter elkaar worden afgespeeld. Kies de juiste volgorde en zorg er ook voor dat beeld- en geluidsfragmenten naadloos op elkaar aansluiten.

  • Clips bijsnijden

Als alle benodigde clips eenmaal op de juiste plek op de tijdlijn staan, kun je de overbodige delen verwijderen. Je schaaft de clips bij. Van een clip van zes seconden blijven bijvoorbeeld 4 seconden over. Onthoud: bondigheid is een kunst. Je zult zien dat je snel teveel beelden gebruikt. Langere shots (maximaal 15 seconden) mogen er ook bij zitten, maar hou deze wel dynamisch.

  • Audiosporen toevoegen

Audiosporen worden op de achtergrond afgespeeld. Heb je deze apart opgenomen, dan moet je ze tijdens het monteren naadloos laten aansluiten op beeld. Ook kan het zijn dat je extra geluidseffecten toevoegt. Deze komen weer in een ander audiospoor (onder de eerste) terecht.

  • Effecten toevoegen

Effecten zoals overgangen en kleurcorrecties bewaar je in de regel tot het laatste. Deze vormen de finishing touch van het bewerkingsproces. Om de juiste accenten te leggen, moet je eerst het ‘skelet’ van de video, de juiste volgorde van (bijgesneden) fragmenten, hebben liggen.

Waarom videobewerkingsapps gebruiken

Videobewerkingsapps voor op je telefoon kun je jezelf binnen een paar minuten aanleren. Je kunt altijd en overal aan je video’s werken, ook als je bijvoorbeeld in de trein zit. Vanaf je smartphone kun je rechtstreeks uploaden naar sociale media kanalen. In deze apps vind je verrassend veel toepassingen, waardoor geluidseffecten die je rechtenvrij kunt gebruiken.

Computersoftware is professioneler

Wil je het net wat professioneler aanpakken, dan moet je toch voor computersoftware kiezen. Deze biedt meer opties: onder meer het bewerken van meerdere video- en audiosporen.

https://www.promotionfilm.nl/kennisbank/aan-de-slag/video-bewerken-zo-doe-je-het-gemakkelijk-zelf