Zakelijk Genoegen
Image default
Bouw en onderhoud

De voordelen van een klimaatplafond

Werken en wonen doe je natuurlijk het liefst in een schone en frisse ruimte. Een goede luchtkwaliteit is daarom ook van belang, evenals een aangename temperatuur. In toenemende mate worden dan ook klimaatplafonds geïnstalleerd. Benieuwd wat dit precies zijn en welke voordelen ze bieden? Je leest het hier.

 

Wat is een klimaatplafond

Een klimaatplafond is een systeem van waterbuizen dat tegen het plafond bevestigd wordt. Door deze buizen kan koel of warm water stromen, waardoor koelte of warmte afgegeven wordt aan de ruimte. Straling zorgt grotendeels voor de warmteoverdracht. Het kan gebruikt worden als alternatief voor een ander luchtcondtioneringssysteem, zoals bijvoorbeeld een airco. Ook als bijverwarming is het geschikt. Vaak is het te zien in grote bedrijven, maar ook op scholen en in ziekenhuizen komt het gebruik van een dergelijk systeem steeds meer voor.

 

Wat zijn de voordelen van een klimaatplafond

Klimaatplafonds zijn in diverse uitvoeringen beschikbaar met elk hun eigen specificaties. Zo zijn ze te vinden in verschillende materialen, waaronder metaal of bijvoorbeeld als klimaateiland. Wat de verschillende modellen allen gemeen hebben, zijn hun lange levensduur en energiezuinige verbruik. Deze aspecten brengen op hun beurt weer de nodige financiële voordelen met zich mee. Bovendien zijn ze nagenoeg geluidloos en vragen weinig onderhoud, wat beide natuurlijk ook erg prettig is. Zeker wanneer er gewerkt wordt in een ruimte of het gaat om een ruimte waar doorgaans veel mensen komen, is een goed binnenklimaat van groot belang. Het geeft niet alleen een gevoel van comfort, maar het stimuleert doorgaans ook de productiviteit.

 

Verschillen ten opzicht van luchtcondtioneringssysteem

Er zijn natuurlijk de traditionele systemen voor luchtconditionering. In tegenstelling tot deze systemen is een klimaatplafond om te beginnen een stuk duurzamer. Het energieverbruik ligt daar bij erg laag, wat ook gunstig is voor het milieu. Andere belangrijke voordelen die te noemen zijn, zijn het zeer beperkte geluidsniveau en het feit dat er geen sprake meer is van tocht. Ook voor de gezondheid biedt een klimaatplafond voordelen ten opzichte van de andere systemen. Het klimaatplafond zorgt namelijk niet voor luchtcirculatie, wat anders wel gebruikelijk is. Deze circulatie draagt met zich mee dat onder andere vieze stoffen en bacteriën eenvoudig verspreid worden. Dit voorkom je dus als je gebruik maakt van een klimaatplafond. Ook bevat het geen filter, dus dit hoef je niet schoon te maken of te verwisselen. Na plaatsing heb je er dus eigenlijk nauwelijks omkijken naar.