Zakelijk Genoegen
Image default
Milieu

Genieten in het buitengebied

Als je in het buitengebied woont, dan geniet je vast wel eens van de weiduitgestrekte gebieden. In het buitengebied kun je nog de absolute vrijheid ervaren.

In het buitengebied is er nog volop natuur aanwezig in de vorm van bossen, weilanden, heidevelden en heuvels. Het is heerlijk om bijvoorbeeld op de zondagen een lekkere lange wandeling te maken door een van de bossen of over de heidevelen. Of een combinatie van beiden natuurlijk.

Als je in het buitengebied loopt, dan zul je ook vaak sloten tegen komen.

 

Sloten

Natuurgebieden zijn natuurlijk prachtig, maar dat blijven ze niet vanzelf. Weilanden en bossen bijvoorbeeld hebben ook water nodig. Als het regent krijgt alles wel water. Maar op het moment dat er een droge periode aanbreekt, kunnen velden natuurgebied het lastig krijgen. Sloten kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

 

Via sloten is het water dat er uit de lucht valt in de vorm van regen namelijk te sturen. Middels de sloten kun je het water reguleren. Je kunt het water bijvoorbeeld richting opvangbassins sturen. Deze opvangbassins kun je vervolgens weer aanspreken op het moment dat er een langdurige droogte zich aandient. Dan kun je het water weer uit het bassin laten en transporteren naar de desbetreffende gebieden waar het nodig is.

 

Het kan natuurlijk ook zijn dat er een periode aanbreekt met overtollig veel regenval. Bepaalde gebieden kunnen dan volledig volstromen of overstromen. Je wilt dan dat overtollige water het liefst zo snel mogelijk afvoeren. Dit afvoeren van dat water kan ook via de sloten. Je kunt dat water via de sloten vervoeren richting bijvoorbeeld grotere watergangen zoals kanalen welke het weer afvoeren naar nog grotere rivieren. Uiteindelijk kan het dan terechtkomen in de zee of een groot meer. Denk in Nederland aan het IJsselmeer en de Noordzee.

 

Slootonderhoud

Sloten hebben dus een zeer belangrijke rol in de waterhuishouding. Om deze rol te kunnen vervullen is er wel onderhoud nodig aan de sloten.

 

Sloten kunnen bijvoorbeeld dichtgroeien met gras, planten en onkruid. Ook kan er op de bodem een steeds dikkere laag zand komen te liggen.

 

Om de sloten open te houden is het nodig om regelmatig met een slotenmaaier de begroeiing weg te halen. Dit kan met een speciale bak aan een kraan gebeuren. Voor de uitvoering worden vaak loonwerkers ingehuurd, zij hebben dit materieel vaak goed in orde. Ook kunnen zij zorgen voor het afvoeren van deze begroeiing middels kippers. Dit wordt ook wel grondwerken genoemd.

 

Deze loonwerkers kunnen ook de sloten uitgraven met een kraan zodat overtollig zand en dergelijke van de bodem gehaald wordt. Zo behoud de sloot zijn oorspronkelijke diepte en breedte.

 

Door bovenstaande maatregelen qua slootonderhoud blijft de doorstroming van het water door de sloten gegarandeerd.