Zakelijk Genoegen
Image default
Auto-industrie

Welke hondenborstel heeft u nodig?

Welke  hondenborstel heeft u nodig?

Borstelen is een plezierige bezigheid die veel honden leuk vinden, vooral als het borstelen al vroeg in de puppytijd wordt geïntroduceerd. Als uw hond er niet van houdt geborsteld te worden, creëer dan een goede associatie met dit noodzakelijke karweitje door hem veel lekkers en complimentjes te geven tijdens de borstelsessies. Zorg ervoor dat u regelmatig borstelt om vervilting en klitten te voorkomen, want het borstelen van een klittende vacht is oncomfortabel en zelfs pijnlijk voor de hond. Als uw hond te veel klitten heeft om te borstelen, vraag dan hulp aan een professionele trimsalon.

Stijl van de borstel

Hondenborstels zijn er in verschillende stijlen voor gebruik op honden met verschillende soorten vachten. Enkele van de meest voorkomende hondenborstels zijn:

  • Slicker borstel: Deze hebben zeer dunne dicht op elkaar gezette draad borstelharen. Kies een slickerborstel met borstelharen die zacht aanvoelen op de huid, niet scherp of krassend.
  • Borstelharen: Deze zijn gemaakt van zachte nylonharen.
  • Pennenborstel: Deze hebben ver uit elkaar geplaatste metalen pinnen die in een rubberen kussen zijn geplaatst. Zoek naar een borstel met pinnen met afgeronde uiteinden, zodat de borstel zacht aanvoelt op de huid van uw hond.
  • Combiborstel: Met twee borstels op één handvat, deze zijn meestal een borstel met haren aan de ene kant en een pinnenborstel aan de andere kant.
  • Deshedding gereedschap: Deze harkachtige gereedschappen verwijderen losse haren uit de vacht van uw hond.
  • Verzorgingshandschoenen: Deze rubberen of met siliconen beklede handschoenen worden aan uw handen gedragen, zodat u uw hond kunt borstelen door met uw handen over zijn lichaam te gaan.
  • Curryborstel: Deze zijn gemaakt van rubber of zacht plastic en verwijderen voorzichtig vuil en losse haren uit de vacht. Ze kunnen ook in bad worden gebruikt om de shampoo in de vacht te werken en meer losse haren te verwijderen.

Type vacht

Welke hondenborstel u kiest, hangt af van het type haar dat uw hond heeft. Honden met een korte, gladde vacht hebben een borstel met zachte haren, een rubberen curryborstel of een trimhandschoen nodig. Honden met een halflange vacht kunnen een slickerborstel of een speldenborstel gebruiken. Honden met een lange vacht hebben een speldenborstel of een slickerborstel nodig. Honden met een dubbele vacht en een ondervacht die verhaart, hebben naast een borstel voor dagelijks gebruik, zoals een slicker- of pinnenborstel, ook een hulpmiddel nodig om de vacht te ontwollen.

Kwaliteit

Hondenborstels worden veel gebruikt, dus zoek er een die gemaakt is van hoogwaardige materialen en bij voorkeur voorzien is van een garantie van de fabrikant, zodat u er zeker van kunt zijn dat de borstel nog jaren meegaat.

Moet u uw hond borstelen voor of na een bad?

Als het haar van uw hond verward is, kunt u het het beste borstelen voor het bad. Als het haar nat is, gaat het nog meer klitten, waardoor het moeilijk te verwijderen is. Zelfs als het haar van uw hond niet in de klit zit, kan het nuttig zijn om het buiten vóór het bad grondig te borstelen om losse haren, blaadjes, stickers of bramen te verwijderen. Ook als u uw hond borstelt voor het bad, moet u hem goed borstelen nadat het haar droog is om te zorgen dat de vacht ontklit is en om verder verharend haar te verwijderen.

Hoe krijg je hondenhaar uit de borstel?

Het is gemakkelijk om hondenhaar uit de borstel te verwijderen met een rechte metalen kam. Steek de kam aan de onderkant van de borstel onder het haar en til het in één grote klont van de borstelharen.