Zakelijk Genoegen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Keuzebegeleiding

Keuzebegeleiding is een nieuwe term binnen pensioenland en wordt binnenkort een minimaal wettelijk vereiste in het communicatietraject tussen pensioenuitvoerders en hun belanghebbenden.

Wat is keuzebegeleiding?

Informeren

Keuzebegeleiding bevindt zich ergens tussen informeren en adviseren. Over heel veel zaken moeten pensioenuitvoerders zoals een pensioenfonds, verzekeraar, premiepensioeninstelling deelnemers informeren. Dat doen zij ook steeds beter, echter tja wat moet en kan de deelnemer met al deze informatie? Hij wordt ermee overspoeld en meestal gaat de informatie slechts over één specifiek onderdeel. De totale situatie meenemen in een beslissing is veel verstandiger. Dat kan dus beter.

Pensioenadvies

Financiële planning, of een volledig pensioenplan, houdt wel rekening met de wensen en totale financiële situatie van een deelnemer. Wat wil de deelnemer, hoe is de thuissituatie, heeft hij een eigen huis of een huurhuis, hypotheek, spaargeld, erfenis die eraan komt, naast pensioenen ook lijfrenterekeningen enzovoort. Bij een pensioenplanning worden de details in perspectief geplaatst en wordt er onafhankelijk pensioenadvies gegeven. Dat is in ieder geval hoe Pensioenlogica werkt. Pensioenlogica verkoopt geen financiële producten en wil (waar nodig) de bestaande pensioenen en andere zaken aanpassen op uw wensen.

Keuzebegeleiding

Keuzebegeleiding zit tussen informeren en adviseren in. Zeker pensioenfondsen mogen niet te uitgebreid adviseren. Dat is ook helemaal niet hun taak. Zij moeten het pensioen goed beheren. Daar komt dus keuzebegeleiding bij. Contact daarom Pensioenlogica voor onafhankelijk pensioenadvies. Keuzebegeleiding houdt in dat pensioenuitvoerders de deelnemers bij belangrijke keuzes daadwerkelijk (vaak digitaal) begeleiden de beste keuze te maken.

Verstandig keuzebegeleiden?

Er zitten haken en ogen aan. Pensioenuitvoerders beheren slechts één of twee pensioenen van de deelnemer en verdiepen zich niet in de totale situatie. Ik denk niet dat dit een stap vooruit is. Stel, een pensioenuitvoerder begeleidt een deelnemer, denkt het goed te doen maar zorgt door zijn begeleiding ervoor dat andere pensioenen of lijfrenten minder optimaal worden gebruikt. Dat is goed mogelijk en is alleen te zien nadat de gehele financiële situatie is bestudeerd en gewogen. Niet ondenkbaar dat deelnemers binnenkort keuzebegeleiding gaan verwarren met een volledig integraal pensioenadvies. Het gevolg is erger, ze laten het bij keuzebegeleiding. Het is immers op kosten van de pensioenuitvoerder. Geen optimale situatie, dat voorspel ik u. Goedkoop zal duurkoop blijken.