Zakelijk Genoegen
Image default
Management

Deze tips helpen je verzuimmanagement beter te organiseren

In een bedrijf waar mensen werken, word je ook wel eens geconfronteerd met ziekteverzuim. In sommige gevallen duurt dat langer dan jij en je werknemer hadden gehoopt. Ziekteverzuim kan vele oorzaken hebben, soms ligt de basis bij de werkdruk die de persoon ervaart. Maar in andere situaties zijn er aanwijsbare medische factoren die een rol spelen. Wat de oorzaak ook is, als werkgever ben je verantwoordelijk voor het verzuimbeleid binnen je bedrijf. Dat is een grote verantwoording en kan behoorlijk tijdrovend zijn. Met deze tips kun je je verzuimmanagement beter organiseren.

Voorkomen is beter dan genezen

Gezonde werknemers die graag bij je werken en ook plezier hebben in wat ze doen. Dat zie je het liefst. Dat is niet alleen beter voor de medewerker zelf, maar ook voor je onderneming. Je hebt niet overal invloed op, maar wat je wel kunt doen is de werkomgeving van de medewerkers zo prettig mogelijk maken. Dat betekent bijvoorbeeld ergonomische werkplekken inrichten, met tafels en stoelen die op de juiste zithouding kunnen worden afgesteld. Dit voorkomt bijvoorbeeld nek- en rugklachten. Een goede klimaatbeheersing is ook belangrijk. Dit betekent de juiste temperatuur in de winter en de zomer, maar ook een goede luchtvochtigheid. Met het plaatsen van een paar groene planten kun je een natuurlijke atmosfeer creëren. Daarnaast maken planten de ruimte een stuk gezelliger.

Maak een duidelijk verzuimbeleid voor je medewerkers

Als een medewerker lang ziek is, heb je als werkgever de verplichting om twee jaar lang het loon door te betalen. Het is dus zeker in je eigen belang om goed verzuimmanagement toe te passen. Als je werknemers weten waar ze aan toe zijn vanaf het moment dat ze zich ziekmelden, draagt dat bij aan een beter verzuimbeleid. Met behulp van een preventiemedewerker zorg je al voor een prettige werkomgeving. Met een verzuimprotocol leg je duidelijk vast wat de rechten en plichten zijn van je werknemers bij ziekte. Een duidelijk verzuimmanagement maakt de drempel in sommige gevallen lager voor de medeweker om zich ziek te melden. Zo kun je voorkomen dat het volledige personeel wordt aangestoken door een grieperige medewerker die te lang door blijft werken omdat hij zich niet ziek wil melden.

De verplichten voor de werkgever

Als werkgever heb je ook verplichtingen ten opzichte van de zieke werknemer. Een onderdeel van goed verzuimmanagement is daarom een goede registratie van het verloop van het ziekteverzuim van de werknemer. Deze registratie dient vanaf het eerste moment al van start te gaan. Als je dit niet correct doet, heeft het uiteindelijk ook gevolgen voor de rest van het re-integratietraject. En uiteindelijk heeft het ook invloed op de verplichting die je hebt om het loon van de werknemer door te betalen. Omdat het voeren van een goed en zorgvuldig verzuimmanagement een intensieve en verantwoordelijke taak is, is het raadzaam dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Op deze manier kun je voorkomen dat je onbedoeld stappen in de procedures van het verzuimprotocol mist. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de zieke werknemer, maar ook voor jou als werkgever. Met een goed verzuimmanagement kun je je concentreren op het uitvoeren van je bedrijfsactiviteiten, met werknemers die graag bij je werken, vanwege het prettige werkklimaat.