Zakelijk Genoegen
Image default
Land- en bosbouw

De verschillende kleuren van houtsnippers en wat ze betekenen

Houtsnippers zijn er in alle verschillende kleuren, van de ongekleurde houtsnippers die je misschien bij je plaatselijke bouwmarkt vindt tot de meer exotisch ogende antraciet houtsnippers. Maar wat betekenen al die verschillende kleuren? In deze blogpost bekijken we de verschillende kleuren van houtsnippers en wat ze je kunnen vertellen over de kwaliteit van het hout. Lees dus snel verder!

Ongekleurde houtsnippers

Ongekleurde houtsnippers zijn precies dat: ongekleurd. Ze zijn niet behandeld met chemicaliën of kleurstoffen, dus zijn ze de meest natuurlijke optie die je kunt kiezen. Ongekleurde houtsnippers zijn ook het meest veelzijdig, want ze kunnen worden gebruikt voor allerlei toepassingen, van het roken van vlees tot het maken van tuinmulch. Maar omdat ze ongekleurd zijn, zijn ze misschien niet zo visueel aantrekkelijk als sommige van de andere opties in dit blogartikel. Vind jij ze toch wel mooier dan gekleurde varianten? Dat is ook helemaal mooi, want de ongekleurde soort is wel het goedkoopste!

Antraciet houtsnippers

Antraciet houtsnippers worden gemaakt met behulp van kolen die zijn samengeperst en verhit tot ze veranderen in een harde, glanzende steen. Antraciet is een van de meest hoogwaardige steenkoolproducten die er zijn, wat betekent dat het heet en schoon brandt. Dat maakt het een uitstekende keuze voor het roken van vlees, want het geeft je eten een lekkere rooksmaak zonder toevoeging van ongewenste chemicaliën of gifstoffen. Antraciet houtsnippers zijn echter duurder dan ongekleurde houtsnippers, dus ze passen misschien niet binnen ieders budget. 

Rode houtsnippers

Rode houtsnippers krijgen hun kleur van de tannines in het hout. Tannines zijn een natuurlijk conserveringsmiddel dat de boom beschermt tegen insecten en rot. Roodhout is een van de weinige houtsoorten met een hoog gehalte aan tannines, en daarom zijn meubels van roodhout zo gewild. Roodhoutsnippers zijn ook beter bestand tegen rot en bederf dan andere soorten houtsnippers, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in tuinmulch. Door hun hoge tanninegehalte kunnen rode houtsnippers echter vlekken maken op beton en andere poreuze materialen als ze niet goed gebruikt worden. 

 

https://www.123natuurproducten.nl/