Geluidsoverlast op het werk? Hoe pak je die aan?
Je herkent het vast wel. Je bent aan het werk in je thuiskantoor en de buren hebben de muziek veel te hard aan en de jonge kinderen zitten te schreeuwen. Aanhoudende geluidsoverlast in je omgeving is om gek van te worden. Het zorgt ook voor een negatieve blik naar je buren. Maar wist je ook dat je zelf geluidsoverlast bij jezelf kan veroorzaken? Dit komt bijvoorbeeld door het volume van je oortjes te hard aan te hebben staan tijdens het luisteren naar je favoriete muziek. In dit artikel staan de gevaren benoemd en hoe jij simpel in actie kan komen. Je gehoor moet nog jaren mee en daar moet je dus zuinig op zijn! Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Voordat geluidsoverlast echt een ding aan het worden is, heb je vaak last van hinder. Dit is bijvoorbeeld een auto die hard door je straat rijdt of kinderen die op straat spelen. De een vindt dit hinderlijk terwijl je buren er geen last van hebben. Wanneer is er geen sprake van hinder maar echt overlast? Dat hangt samen met het aantal decibellen. Deze zijn te meten, geluidshinder niet. Zodra je dagelijks met een niveau van meer dan 80 decibel te maken hebt, kan dat schadelijk zijn. Zit het niveau op meer dan 120 decibel? Dan kan het zelfs direct het gehoor beschadigen! De schadelijkheid heeft vooral te maken met de lengte van de overlast. Hoe harder het geluid, hoe minder lang een persoon er naar kan luisteren. Bepaal hierin je eigen grens en wanneer deze grens bereikt is moet je meteen ingrijpen. Wanneer je het laat sudderen en aan wil kijken gaan de gezondheidsproblemen groeien. Zowel mentaal als fysiek krijgt de geluidsoverlast steeds meer invloed op je. Check de overlast door geluidsoverlast decibel meten. Let op je gezondheid en pak overlast aanGeluidsoverlast heeft niet alleen invloed op het werkplezier. Het kan ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat de gevolgen van geluidsoverlast erger kunnen zijn dan passief roken. Als je bijvoorbeeld al een piep in je oor hoort dan is het gehoor al deels beschadigd. De trilhaartjes in het oor zijn dan beschadigd en gaan op ten duur kapot. Deze haartjes geven als ze kapot zijn een verkeerd signaal door aan de hersenen waardoor je een piep gaat horen. Gaat de schade nog verder? Dan kan je zelfs slechthorend worden. Maar er zijn meer vormen van gehoorschade:
Wees je dus bewust van de gevaren en neem direct maatregelen als er veel overlast is. Let bij het zelf luisteren naar muziek op de volume. Bij overlast van de buren kan je het beste met hen in gesprek gaan. En ben je werkzaam in een bedrijf waar dagelijks harde geluiden en kabaal de boventoon voeren? Zorg dan voor goede en effectieve gehoorbeschermers die je gehoor sparen.
Kortom: neem geluidsoverlast serieus! Je gehoor moet nog jaren mee en daar moet je dus zuinig op zijn. Neem de juiste maatregelen en wacht de gevolgen niet af.
|